Szauna használati szabályzat

1. A szauna használata díjköteles, a díjat előzetesen kell megfizetni!

2. Tusolás a szauna használata előtt kötelező!
Minden szauna használat előtt tusoljunk le.
A szaunázást megelőzően nyugodtan használhatunk tusfürdőt vagy szappant.
Szaunázás után csak sima vízzel tusoljunk, hogy ne sértsük meg vegyszerrel a megnyílt pórusokat.

3. Alapvető higiéniai szabályok:
 – Ügyeljünk arra, hogy soha ne üljünk, vagy feküdjünk meztelen testtel a fára!
 – Nem illik és egészségügyi szempontból sem ajánlott. A szauna lepedőt/törölközőt terítsük úgy a fára, hogy az egész testünk ráférjen, és ezzel megakadályozzunk, hogy testünk közvetlen a fával érintkezzen.
– Magunkról a vizet/izzadságot kulturált formában próbáljuk eltávolítani, úgy hogy ezzel mások nyugalmát ne zavarjuk.
– Bőrünkre felvitt szauna olajok és egyéb izzadást fokozó szerek használata szigorúan tilos!

4. Szaunában a papucs használata: A papucsot hagyjuk lehetőleg a szaunán kívül, az ajtó közelében. Soha ne üljünk papucsban a padokra!

5. Nyugalmi törvény a szaunában: A szaunázás egy meditatív és pihenőélmény. Tilos a hangos, ízléstelen és szünet nélküli beszéddel zavarni a szaunázást élvezni kívánók nyugalmát. Ha ez valakit zavar, akkor ezt tiszteletben kell tartani és kérésére ezt mellőzni szíveskedjenek.

6. Felöntések és szauna olajak: A szaunában illó olajok, krémek, méz stb. használata higiéniai okok miatt nem engedélyezett. A tulajdonos ezt ellenőrizheti és adott esetben intézkedik.

7. Helytelen használat esetén történő károkért a vendég vállalja a az anyagi felelősséget.

8. Szauna ajtaja: Ügyeljünk arra, hogy a szauna ajtaját, mindig mielőbb csukjuk be magunk mögött!

9. Hőmérséklet: Mivel a hőség automatikusan felfelé szál, így a szauna legfelső padján van a legnagyobb hőség. Kérjük, hogy kezdőként inkább az alsó szinteket használják! Az első használat előtt kérjék meg a tulajdonost, hogy segítsen a használati utasítás értelmezésében.

10. Az üzemeltető nem vállal felelősséget a szauna helytelen használata miatt történt esetleges balesetekért. Orvosilag eltiltott személyeknek tilos a szaunát használniuk!
Mindenki kizárólag saját felelősségére használhatja a szaunát!

11. Étkezés és italfogyasztás a szaunában: A szaunában tilos az étel-és italfogyasztás!

12. Gyermekek a szaunában: 10 éven aluli gyermekeknek felnőtt felügyelete nélkül a szauna használata tilos. Ha 10 éven felüli gyermekeik is szeretnék igénybe venni a szaunát, akkor
megkérjük, a szülőket, hogy gondoskodjanak arról, hogy gyermekeik is betartsák az alapvető előírásokat.

13. A szauna legfontosabb alapvető élettani hatásai:
* Pulzusszám-emelkedés a normál 65-75/percről, akár 100-150/percre. *
Fokozódik a bőr vérátáramlása, nő az izzadás mértéke.
* A légutak nyálkahártyájának kiválasztása fokozódik. * A hörgők tágulnak, az esetleges görcsoldás mellett javulhat a légzés.
* A szervezet immunfolyamatai élénkebbé válnak. * Az anyagcsere, illetve a belső elválasztású mirigyek működése fokozódik.
* Az izomzat ellazul. * A légzés mélysége megnő. A rendszeres szaunázás hosszú távú hatásai: A pulzusszám, illetve a vérnyomás tréningje (az alacsony vérnyomás emelkedik, a magas vérnyomás mérséklődik).
Javulnak az anyagcsere-és immunfolyamatok, főként pedig a veseműködés. Ajánlott a szaunázás (a szaunázás előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát és tartsa be azokat).

Nem javasolt a szaunázás az alábbi betegségek esetén: *Heveny ízületi reumás megbetegedés. * Fokozott figyelmet kell fordítani a visszér megbetegedésre. * Heveny légúti fertőzés, különösen hőemelkedés, láz
esetén, tuberkulózis és egyéb tüdőbetegség esetén. * Szív-, keringési betegségek: közvetlenül szívinfarktus utáni állapotban, fixált magas vérnyomás esetén, szívkoszorúér-keringészavar, nyugalmi fulladás vagy szívelégtelenség mellett. * Egyértelműen tilos a szaunázás annak, akinek valamilyen gyulladásos betegsége van vagy lázas.

 

A szauna szabályok betartását előre is köszönjük és kívánunk kellemes kikapcsolódást!
Tisztelettel:
Szabó Miklós
Tornyos Vendégház, Eplény